Jak powinna wyglądać zbilansowana dieta gimnazjalisty?
Dla utrzymania dobrego zdrowia wciąż
rosnącego organizmu ważna jest nie tylko ilość, ale także rodzaj konsumowanego pożywienia.
Zgodnie z aktualną Piramidą Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej
opublikowaną w styczniu 2016 r. przez Instytut Żywności i Żywienia, podstawą menu
młodzieży powinny być warzywa oraz owoce – źródło m.in. witaminy C, kwasu
foliowego i błonnika. Mają one stanowić co najmniej połowę spożywanego dziennie
pokarmu. Najważniejszym źródłem energii powinny być natomiast produkty zbożowe
– ze szczególnym uwzględnieniem produktów pełnoziarnistych, jak np.: kasze,
pieczywo z pełnego przemiału czy brązowy ryż. Niezbędne jest także dostarczenie
rosnącym kościom wapnia poprzez picie co najmniej dwóch szklanek mleka lub spożywanie
w zamian dwóch porcji produktów mlecznych, takich jak: jogurt naturalny, kefir
czy maślanka. W diecie gimnazjalisty muszą znaleźć się także niezastąpione
źródła żelaza i białka, zawarte m.in. w:
jajach, chudym mięsie, nasionach roślin strączkowych, a także rybach. Istotne
są także oleje roślinne oraz orzechy – dostarczające, obok ryb, nienasyconych
kwasów tłuszczowych Omega-3, a także witaminy E ważnej w okresie dojrzewania. Oczywiście
prawidłowe żywienie musi iść w parze z aktywnością fizyczną – 60 minut ruchu dziennie
to niezbędne minimum!
Kilka słów o dietach inspirowanych modą
Wegetarianizm
Wybór wegetarianizmu przez gimnazjalistę
z przyczyn ideologicznych nie powinien kojarzyć się od razu negatywnie. Dieta
wegetariańska może być całkowicie bezpieczna, jeśli młody człowiek przejdzie na
nią świadomie. Pierwszym krokiem powinno być spotkanie z dietetykiem, który
wytłumaczy, że rezygnacja z mięsa i ryb to konieczność dostarczenia sobie
białka, żelaza, witaminy B12 i nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny Omega-3
z innych, alternatywnych źródeł.
„Jako źródło białka polecam produkty mleczne, jaja i nasiona roślin
strączkowych. Witaminy B12 warto szukać w żółtku jaja. Ponadto jaja, zielone
warzywa, pełnoziarniste pieczywo i nasiona roślin strączkowych powinny gościć w
jadłospisie na tyle często, by dostarczyć organizmowi odpowiedniej ilości
żelaza. Nie wolno zapominać również o olejach, szczególnie rzepakowym i lnianym,
a także orzechach, ponieważ stanowią one alternatywę dla ryb” – mówi
Katarzyna Zadka, dietetyk programu edukacyjnego „Żyj smacznie i zdrowo”.
Jeśli młody człowiek radykalnie
usunie ze swojego menu także jaja, mleko i wszystkie inne produkty pochodzenia zwierzęcego
wybierając weganizm, konieczna będzie stała opieka dietetyka, a także suplementacja
witaminy B12, której źródłem są produkty zwierzęce. Weganizm w porównaniu z
wegetarianizmem wymaga znacznie większej wiedzy żywieniowej i dyscypliny!
Warto wiedzieć, że eliminacja
mięsa, czy też wszystkich produktów odzwierzęcych bez opisanej powyżej
modyfikacji jadłospisu, niestety przynosi najczęściej więcej szkody niż
pożytku.
Diety eliminacyjne
Do niedawna dieta bezglutenowa
była stosowana wyłącznie w przypadku celiakii, alergii na gluten czy choroby Dürhinga
(gdzie stanowi jedyną formę leczenia chorych). Jednak za sprawą popularności
wśród celebrytów, którzy przypisują jej cudowne działanie, dieta bezglutenowa wkroczyła
również do szkół.
„Warto tłumaczyć młodzieży, że stosowanie diety eliminacyjnej, jaką jest
dieta bezglutenowa, bez wskazań medycznych nie przynosi korzyści zdrowotnych, a
stwarza ryzyko niedoboru m.in. witamin z grupy B, cynku oraz magnezu. Jeśli
mimo powyższych argumentów młody człowiek zdecyduje się na rezygnację z glutenu,
powinien mieć świadomość, że nie wystarczy nie jeść pieczywa, kasz czy
makaronu. Racjonalna dieta bezglutenowa polega na zastąpieniu pieczywa tym
bezglutenowym, a mąk, makaronów i kasz, w których gluten jest obecny,
bezglutenowymi odpowiednikami: amarantusem, kaszą jaglaną, komosą ryżową, kaszą
gryczaną, ryżem czy kukurydzą. Tylko wtedy jest szansa, że dieta będzie
odpowiednio zbilansowana” - dodaje Katarzyna Zadka.
Młodzi ludzie unikają coraz
częściej także laktozy, choć jej eliminacja bez wskazań medycznych również nie
przynosi korzyści. Usunięcie laktozy z menu często odbywa się niestety poprzez
całkowitą rezygnację z produktów mlecznych, co może wpłynąć negatywnie na
proces wzrastania organizmu, powodując niedobory białka i wapnia. Podobnie jak
w przypadku glutenu, eliminacja laktozy musi iść w parze z wprowadzeniem do
menu produktów bezlaktozowych, takich jak: mleko, jogurty czy sery, które można
kupić w zwykłych supermarketach. Alternatywą dla mleka krowiego są również
mleka roślinne - najczęściej wzbogacane w wapń.
Zmiany, ale z głową
Moda na diety zmienia się niemal
tak dynamicznie jak ta na paryskich wybiegach, ale nasze ciało musi nam służyć
przez więcej niż jeden sezon. Jeśli pragniemy zachować je w dobrej kondycji,
warto z rezerwą i rozsądkiem podchodzić do kolejnych nowinek - zwłaszcza tych znalezionych w źródłach
innych niż naukowe. Rezygnacja ze spożywania konkretnej grupy produktów ze
względów medycznych czy światopoglądowych musi zawsze iść w parze z
wprowadzeniem lub zwiększeniem spożywania innej grupy produktów, która jest
alternatywnym źródłem tych samych składników odżywczych. Najlepiej, aby była
skonsultowana z dietetykiem, który pomoże zbudować nowe menu i rozwieje
wątpliwości.
All rights reserved 2013 - 2024; Deweloper Ads-Center.NET