Stoliczku, nakryj
się!
Ogromną rolę podczas posiłków odgrywają elementy towarzyszące –
atmosfera, muzyka a także sam sposób podania. Estetyczne serwowanie dań powinno
obowiązywać nie tylko od święta, ale także na co dzień. Szczególną uwagę warto
zwrócić na dobór zastawy. Ciepłe odcienie żółci, pomarańczy i soczysta zieleń to kolory, które pobudzą nasz apetyt. Z kolei niebieski i szary
pomogą radzić sobie z wilczym apetytem. Te barwy nie występują wśród naturalnych kolorów jedzenia,
dlatego powodują, że zjadamy mniej.
„Ośrodek sytości w
naszym mózgu działa z lekkim opóźnieniem – uczucie to występuje nawet do
kilkunastu minut po spożyciu posiłku. Gdy nie spieszymy się podczas jedzenia, mózg
ma czas, aby poinformować nas, że jesteśmy już syci. Pomocne jest w tym także
dłuższe przeżuwanie jednego kęsa – powinniśmy robić to nie mniej niż 30 razy.
Oczywiście zależnie od rodzaju pożywienia, ta liczba może być adekwatnie
mniejsza. Lepiej rozdrobniony pokarm to większa efektywność trawienia w jamie
ustnej i na kolejnych etapach trawienia” – wyjaśnia
Katarzyna Zadka, ekspert programu edukacyjnego marki Winiary „Żyj smacznie i
zdrowo”.
Paleta warzywa – dla
każdego, coś dobrego
Często wyzwanie stanowi wprowadzenie większej ilości warzyw do naszej
codziennej diety. Szczególne jeśli chodzi o namówienie do nich młodzieży, która
często woli wybierać modne przekąski typu „fast food”. Zapominamy, że to
właśnie jarzyny dają nam największe możliwości na wzbogacenie kolorystyki
talerzy i rozbudzenie apetytu. Soczysta czerwień pomidorów, słoneczna żółć
papryki czy świeża zieleń ogórków kryją w sobie nie tylko niezbędne składniki
mineralne i witaminy, ale także pomogą stworzyć ciekawe i apetyczne danie czy jego
dekorację. Chcąc zachęcić bliskich do spożywania większej ilości warzyw, warto
pokazać im mnogość ich wykorzystania. Są one smaczne nie tylko w formie surówki
czy sałatki, ale także jako gotowane puree, grillowane szaszłyki, czy farsze do
jaj, mięs, pierogów i naleśników. Na potwierdzenie tych słów, kucharz programu
edukacyjnego marki Winiary ,,Żyj smacznie i zdrowo” - Jerzy Pasikowski, przygotował
idealny przepis na I lub II śniadanie czy nawet na kolację. Omlet pełen kolorów
i wartości odżywczych z pewnością przypadnie do gustu najbardziej wymagającym
smakoszom. Szczegóły poniżej, smacznego!
Składniki:
1 łyżka mąki
1 łyżka śmietany
1 łyżeczka masła
1 marchewka
0,5 cukinii
¼ papryki żółtej,
czerwonej, zielonej
olej
sól
Sposób przygotowania:
1. Marchewkę pokrój w talarki, cukinię w słupki, a paprykę w kostkę.
2.
Na 2 łyżkach oleju
przesmaż marchewkę i cukinię, podlej wodą, podduś. Dodaj paprykę, duś 5 min.
Dopraw je solą i pieprzem.
3.
Jajka ubij lub
energicznie rozmieszaj ze szczyptą soli i gęstą śmietaną. Połącz z mąką.
4.
Masą jajeczną zalej
warzywa. Przykryj, smaż na małym ogniu, aż wierzch masy się zetnie.
5. Wtedy, pomagając sobie talerzem, obróć omlet, dodaj masło, smaż
jeszcze chwilę.
All rights reserved 2013 - 2024; Deweloper Ads-Center.NET