W walce ze zmęczeniem i znużeniem
Krótkie dni, mało słońca, niska
temperatura. Po okresie zimowym często czujemy się znużeni
i zmęczeni. Warto pamiętać wtedy o kilku składnikach odżywczych, które pomogą w
odzyskaniu dobrego samopoczucia.
Po pierwsze, magnez bez którego
nasz układ nerwowy i mięśnie nie mogłyby pracować prawidłowo. Znajdziemy go w
pełnoziarnistych produktach zbożowych, nasionach roślin strączkowych czy
orzechach. Wpływa on korzystnie na organizm człowieka w stanach zmęczenia i
znużenia. Wszystkich łasuchów ucieszy z pewnością fakt, że bogate w magnez jest
także kakao, czyli podstawowy składnik np. czekolady. Stawiajmy jednak na
niewielkie ilości jej gorzkiej odmiany, gdyż zawiera duże ilości tego
składnika.
W walce ze zmęczeniem pomocna może
okazać się również witamina B2 i niacyna, biorące udział
w metabolizmie białek, węglowodanów i tłuszczów w naszym organizmie. Źródłem niacyny są m.in. mięso
drobiowe, korzeń pietruszki i nasiona roślin strączkowych. Dodatkowo pomaga ona
w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych. Z kolei witamina B2,
zawarta w produktach mlecznych oraz jajach, wpływa na zdrowy wygląd naszej
skóry.
Wiosną zadbajmy również o odpowiednią
dawkę żelaza, które pomaga w walce ze zmęczeniem oraz wspomaga odporność. Żelazo
znajdziemy przede wszystkim w czerwonym mięsie, produktach
z pełnego ziarna, ale także w żółtku jaja. Roślinnymi źródłami żelaza są z
kolei zielone warzywa
i nasiona roślin strączkowych.
w okresie przesilenia wiosennego. Chcąc dostarczyć żelaza w odpowiedniej dawce, sięgnijmy po warzywa i owoce np. paprykę, pomidora czy
jabłko. W okresie oczekiwania na pierwsze świeże, sezonowe zbiory warto
wspierać się mrożonkami i kiszonkami – dodaje Katarzyna Zadka, dietetyk
programu edukacyjnego ,,Żyj smacznie i zdrowo” marki WINIARY.
Na koniec pamiętajmy o witaminie
D i selenie, które pomogą przetrwać okres przesileń bez przeziębień. Dobrym
źródłem obu składników są ryby. Najlepiej wybierać gatunki obfitujące również w
nienasycone kwasy tłuszczowe tj. makrela, śledź, łosoś czy pstrąg.
Przepis na szczęście
O zdrowie warto zadbać już od samego
rana, przygotowując śniadanie. Poranną dawkę energii zapewni pełnoziarniste
pieczywo podane z pastą jajeczną i makrelą. Ryby są źródłem kwasów omega-3,
które wpływają pozytywnie na kondycję naszego mózgu. O naszą witalność zadba
również pełnowartościowe białko oraz żelazo zawarte w jajku, a pełnoziarniste
pieczywo poprzez dużą zawartość węglowodanów złożonych i błonnika, zagwarantuje
uczucie sytości przez cały poranek.
i makroelementów takich jak magnez, cynk czy żelazo.
Z kolei szpinak jest dobrym źródłem żelaza, a orzechy – witaminy młodości – witaminy
E i dobroczynnych tłuszczy.
Z kolei na wiosenną kolację warto
wybrać posiłek, który nie obciąży układu pokarmowego. Dobrą propozycją może być
delikatna kasza kuskus podana w pomidorach. Dodając do niej ulubione warzywa
bardzo szybko przygotujemy danie, które nie tylko przywróci nam siły po dniu
pełnym wrażeń, ale również pomoże
w walce z wiosennym przesileniem.
Oczywiście nie możemy zapominać o
aktywności fizycznej, która pobudza organizm
do działania i dodaje energii. Warto zatem zatroszczyć się o ruch na świeżym
powietrzu, tym bardziej, że wiosenne promienie słońca pomagają zapewnić
odpowiedni poziom witaminy D - jej niedobór
prowadzi między innymi do osłabienia i utraty apetytu.
Więcej przepisów na pyszne i
wartościowe posiłki na stronie www.zyjsamcznieizdrowo.pl.
All rights reserved 2013 - 2024; Deweloper Ads-Center.NET