Bezglutenowe dylematy
Powodów wyłączenia glutenu z
jadłospisu może być wiele, jednak najczęściej jest to choroba trzewna, alergia
pokarmowa, choroba Duhringa bądź nieceliakalna nadwrażliwość na gluten. Osoby,
które wykluczyły gluten z diety stają przed problemem zastąpienia produktów pochodzących
z dobrze znanych zbóż jak pszenica, żyto, jęczmień i owies. Jak podkreśla
Katarzyna Zadka, ekspert programu edukacyjnego marki Winiary „Żyj smacznie i
zdrowo”: ,,Istnieje wiele zamienników
produktów zawierających gluten, a ich dostępność jest coraz większa. Wybieranie
substytutów to także urozmaicenie na naszych talerzach. Mąki glutenowe możemy
próbować zastąpić mąką kukurydzianą, gryczaną, ryżową, czy kasztanową –
wszystkie są wolne od glutenu. W przypadku kasz wybierajmy gryczaną i jaglaną.
Jak najbardziej odpowiedni będzie ryż, amarantus i komosa ryżowa.”
Przepis na …
Z pewnością Wielkanoc nie może się
obyć bez dwóch najbardziej tradycyjnych polskich dań,
a mianowicie żurku lub białego barszczu oraz pysznej baby wielkanocnej! Jak
zatem przygotować bezglutenowe wersje tych potraw? Z pomocą przychodzi kucharz programu
edukacyjnego marki Winiary ,,Żyj smacznie i zdrowo” – Jerzy Pasikowski, który
przygotował przepisy na pyszną, bezglutenową Wielkanoc. Szczegóły poniżej!
Smacznego świętowania!
Więcej kulinarnych inspiracji na www.zyjsmacznieizdrowo.pl.
BEZGLUTENOWA BABKA WIELKANOCNA
Ilość
porcji: ok. 10
Kaloryczność:
1 porcja/ 223 kcal
Składniki:
6 Jajek
60g masła
45g mleka kokosowego
2 średniej wielkości obrane marchewki
2 średnie banany
250g mąki kasztanowej
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
skórka otarta z 1 cytryny
sok z ½ cytryny
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Marchewki ścieramy na tarce i
miksujemy blenderem z obranymi bananami, aż się połączą
w jednolitą masę. W misie mikserem ubijamy jajka ze szczyptą soli do momentu,
aż się spienią
i znacznie wzrośnie ich objętość. Następnie
dodajemy do siebie ubite jajka z rozpuszczonym masłem, mlekiem kokosowym i
puree marchewkowo-bananowym – tak, by wszystkie składniki się połączyły. Mąkę
mieszamy z sodą i proszkiem do pieczenia, a następnie przesiewamy do miski z
mokrymi składnikami. Wszystko dokładnie łączymy ze sobą przy pomocy łyżki lub
szpatułki. Kolejno dodajemy skórkę i sok z cytryny. Ciasto wylewamy do
silikonowej foremki na babkę. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180˚C na
około 35-40 minut. Po wyjęciu z piekarnika wyciągamy babkę z formy
i pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie posypujemy cukrem pudrem.
WIELKANOCNY ŻUREK BEZ
GLUTENU
Ilość
porcji: ok. 6
Kaloryczność:
1 porcja/ 200 kcal
Składniki:
ZAKWAS BEZGLUTENOWY:
250ml wody
50g mąki kasztanowej
2 ząbki czosnku
5 ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe
ŻUREK:
600ml wywaru z warzyw
600ml wody z kiszonych ogórków
250ml zakwasu kasztanowego
2 ząbki czosnku
1 łyżka tartego chrzanu
2 łyżeczki suszonego majeranku
1 puszka mleka kokosowego
500g ugotowanych ziemniaków, pokrojonych w kostkę
4 jajka
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Zakwas:
Do wyparzonego, ostudzonego
słoika wsypujemy mąkę kasztanową i ciągle mieszając zalewamy ciepłą,
przegotowaną wodą. Dodajemy obrane ząbki czosnku, ziele angielskie, liść
laurowy. Krawędź słoika przykrywamy gazą i mocujemy gumką. Odstawiamy w ciepłe
miejsce aż skwaśnieje. Wystarczą trzy dni.
Żurek:
Do zagotowanego wywaru warzywnego
dodajemy wodę spod ogórków, chrzan i zakwas kasztanowy. Przyprawiamy pieprzem,
czosnkiem roztartym w moździerzu z solą i suszonym majerankiem. Dodajemy mleko
kokosowe i gotujemy przez 15 minut, następnie dodajemy ziemniaki i ugotowane na
twardo jajka.
Przepisy autorstwa Jerzego
Pasikowskiego, kucharza programu edukacyjnego ,,Żyj smacznie i zdrowo” marki
Winiary.
All rights reserved 2013 - 2024; Deweloper Ads-Center.NET