Bo kondycja to podstawa!
Sporty zimowe to znaczny wysiłek
dla każdego organizmu – zarówno tego młodego, jak i dorosłego. Jazda na nartach
obciąża między innymi biodra i dolną część kręgosłupa, dlatego tak ważne jest przygotowanie
kondycyjne! Odpowiednie ćwiczenia należy wdrożyć najlepiej na dwa miesiące
przed planowanym wyjazdem. Pierwsze treningi powinny zajmować około 20 minut
dziennie, z czasem należy je systematycznie wydłużać, tak, by przed samym
„białym szaleństwem” trwały pełną godzinę. Na jaką aktywność fizyczną stawiamy?
„Na trening powinny składać się ćwiczenia
wzmacniające mięśnie, rozciągające, a także te na równowagę. Wśród zalecanych
aktywności trenerzy wymieniają brzuszki, wymachy ramion i nóg, przysiady, nożyce
czy wykroki. Jeśli chcemy usprawnić równowagę warto stać i robić przysiady na
jednej nodze. Z kolei, gdy zależy nam na poprawieniu ogólnej kondycji organizmu,
postawmy na ćwiczenia aerobowe - bieganie, pływanie czy jazdę na rowerze
stacjonarnym. Przykładając się do ćwiczeń wzmocnimy mięśnie nóg i dolną część
pleców” – radzi Katarzyna Zadka, ekspert 7 edycji programu
edukacyjnego „Żyj smacznie i zdrowo” marki Winiary.
Odpowiednia dieta buduje odporność i dodaje energii
Prawidłowe żywienie jest bardzo
istotne dla dobrej kondycji organizmu, dlatego przygotowując się do wyjazdu
powinniśmy zwrócić na nie szczególną uwagę. Odpowiednio zbilansowany jadłospis
pomoże nam wzmocnić odporność, dostarczy także energię niezbędną podczas
aktywności fizycznej. Aby zahartować organizm, warto wprowadzić do swojej diety
regularne spożywanie minimum 4 posiłków dziennie. Powinniśmy uwzględnić w nich
dużą ilość owoców i warzyw, bogatych w witaminę C, kwas foliowy oraz beta
karoten. Można również podnieść odporność organizmu przyjmując tran.
W trakcie wyjazdu również nie
zapominajmy o bilansowaniu posiłków! Odpowiednia dieta, poza podniesieniem
odporności, pozwala na równomierne uwalnianie się energii, dzięki czemu nie
dosięgnie nas zmęczenie na stoku. Jak więc powinien wyglądać nasz jadłospis
podczas zimowych wojaży?
„Posiłki spożywane przed wyprawą na stok powinny być bogate w
węglowodany złożone, takie jak pełnoziarniste pieczywo, kasze czy makarony,
stanowiące źródło energii podczas aktywności fizycznej. Nie zapominajmy także o
warzywach i owocach! Zawierają one witaminy z grupy B niezbędne do prawidłowego
funkcjonowania metabolizmu, wspomagają również odporność. Po treningach konieczne
jest spożycie regenerującego mięśnie białka zawartego w chudym mięsie, rybach, roślinach
strączkowych oraz jajach” – dodaje Katarzyna Zadka.
Gdy zabraknie nam energii, warto
mieć pod ręką baton zbożowy, suszone owoce, orzechy bądź migdały. Zjedzenie
tego typu przekąski pobudzi na chwilę organizm i pozwoli na przedłużenie
szaleństwa na nartach czy snowboardzie.
Po powrocie ze świeżego
powietrza, dobrym pomysłem będzie rozgrzanie organizmu. W tej roli świetnie
sprawdzi się herbata z dodatkiem imbiru bądź goździków. Można także zjeść zupę
z niewielką ilością ostrych przypraw, np. chili.
Wyjazd w góry to świetna zabawa, pod
warunkiem, że będzie dopisywało nam na nim zdrowie oraz dobra kondycja. Dlatego
jeżeli wybierasz się na zimowe szaleństwo, zacznij przygotowania już dziś, a
wyprawa na pewno będzie udana!
All rights reserved 2013 - 2024; Deweloper Ads-Center.NET